Istarski zvončić – ukras kvarnerskih litica

Istarski zvončić

Kvarnerski stenoendem tj. endem s vrlo ograničenim područjem je i trajnica imena Istarski zvončić. Svoje je mjesto pod suncem pronašla na stijenama Cresa, Krka, Paga, Raba i još nekolicine otoka Kvarnerskog arhipelaga, Učki, Velebitu i drugdje. Istarski zvončić je također dio endemične zajednice kvarnerskih litica, zajedno s dalmatinskom zečinom.

Istarski zvončić i njegovo porijeklo

Na svijetu postoji oko četiri stotine vrsta zvončića, a nema ih jedino na afričkom kontinentu i Antarktiku jer mu ne odgovara tamošnja klima. U Hrvatskoj raste nekoliko vrsta zvončića, ali Istarski zvončić je svakako jedan od najljepših u državi.

Istarski zvončić ili Campanula istriaca je zeljasta biljka iz porodice zvončika. Smatra se podvrstom prozorskog zvončića. Istarski zvončić je trajnica koja raste u bujnim busenima cvjetova koji svojom modrom bojom i zvonolikim oblikom, po kojemu je biljka i dobila ime, ostavljaju bez daha.

Ova biljka ima mekane i nježne listove, samo naizgled nazubljene, prekrivene mekanim dlačicama koje su prilagodba ovog modrog dragulja na jako sunčevo zračenje. Ono mu također pomaže i protiv isušivanja. Stabljika sadrži mliječni nektar; a tako je i kod većine ostalih vrsta zvončića. Dijelovi biljke pod zemljom su drugačiji, deblji i mesnati i stvoreni su da čuvaju vlagu biljci i pružaju dovoljno energije za rast i razvoj. S obzirom na to da izgleda krhko istarski zvončić je neizmjerno izdržljiva biljka koja može podnijeti jake udare bure i velike promjene vremena. Čak može podnijeti i veliku količinu slane vode.

Istartski zvončić
Foto: Wikipedija

Ponos Istre

Istarski zvončić svoje ime duguje mjestu na kojemu je po prvi puta pronađen, a to je drevni gradić Plomin u Istri. No smatra se da je on izravan nasljednik zvončića iz dinarskog areala, koji još i danas ukrašavaju stijene planine Dinare.

Jedna od najljepših i najbogatijih populacija jadranskog zvončića se nalazi duž ornitološkog rezervata Kruna, to jest duž njegovih litica. Prilično je senzacionalan pogled na ove plave cvjetove koji zbijaju iz litica dok se nad njima gnijezde bjeloglavi supovi, jednako ugrožena vrsta kao što je i jadranski zvončić.

Istrijani jako cijene ovu biljku i redovno održavaju razne manifestacije koje su vezane uz tematiku istarskog zvončića. S obzirom na to da je biljka strogo zaštićena za njeno presađivanje treba ishoditi posebnu dozvolu, ali biljka vrlo rijetko bude uspješno presađena jer najviše voli biti u svom prirodnom staništu.

Istarski zvončić je, baš kao i većina ostalih zvončića, strogo zaštićen jer je vrlo osjetljiv na onečišćenje kojeg je sve više, a i stoga što ga se previše bralo i pokušalo presaditi.