Dobri dupin – inteligentan i uvijek razigran

Dobri dupin

Dupin je mistična životinja znana po svojoj dobroti, inteligenciji i snalažljivosti koja ga čini poznatim svuda u svijetu.

Dobri dupin je jedna vrsta dupina koja živi i u Jadranskome moru. Dupini se već desetljećima smatraju najvoljenijim, najljepšim i najpoznatijim morskim sisavcima. Dobri dupin je također jedna od najbolje znanih vrsta dupina, a u pitanju je sisavac iz grupe kitova zubana.

Glavne karakteristike najdruštvenijih morskih sisavaca

Dobar dupin ima najpoznatiji izgled što se tiče dupina iz razloga što je jednostavno vrlo jednostavan i lagan za upamtiti. Dobri dupini imaju hidro dinamični oblik tijela bolje znan kao „vretenasti“. Boja njihovog tijela može biti drugačija, ali nikada ne ide daleko od sive. Oni mogu biti sve od tamno sive do svjetlo sive s bijelim trbuhom, a neki ljudi bi ih opisali kao da imaju plavkasti pod ton.

Jedna zanimljivost je da ovi dupini mogu promijeniti boju trbuha ukoliko su temperature vrlo visoke. Vjerovali ili ne, pod visokim temperaturama trbuh ovog dupina može biti pomalo ružičast. To nije nikakva jarka boja, jednostavno im poprimi blagi ružičasti pod ton.

Težina i duljina među odraslim dupinima može biti vrlo različita. Odrasli dupini mogu biti dugački bilo gdje od 2 do 4 metra. Najdulji dobri dupin zabilježen u Jadranu iznosio je 3 metra, ali nije sigurno ima li i dužih ne zabilježenih. Prosječni odrasli dobri dupini teže između 200 i 300 kilograma.

Dobri dupini su jedni od najpametnijih i najdruštvenijih životinja. Jedna druželjubiva stvar u vezi dupina je da njihova njuška jako podsjeća na smiješak, pa uvijek izgledaju kao da se smije.

Dobri dupin na površini vode
Foto: Wikipedija

Komunikacija je dupinima vrlo bitan dio života

Ovakve rijetke vrste dupina prvi put su uočene u sredini 19. stoljeća. Koliko je nama poznato, u Jadranu je opaženo dvije vrste dupina, od kojeg je jedan dobri dupin.  To su bile dvije vrste dupina koje su se mogle održavati na životu zbog razmnožavanja, ali na žalost njihov broj se konstantno smanjuje zato što je obični dupin smatran izumrlim. Zbog toga je dobri dupin glavna vrsta dupina koju možemo vidjeti u Jadranu.

Dobrog dupina možemo vidjeti rasprostranjenog svugdje po Jadranu, no ipak u malim skupinama ili često u jedinkama. Najčešće je viđen i uslikan u jedinkama, iako živi u skupini.

Dobri dupini, a i općenito i obični dupini su vrlo društvene životinje koje vole živjeti u skupinama. Te skupine često sadržavaju dupine različitih veličina i sastava. Dobrim dupinima je podosta lakše preživjeti u skupinama, zato što si pomažu u lovu.

Hrane se isključivo ribom, mekušcima i glavonošcima, a ponekad i rakovima. Najčešće i najviše love ribe različitih veličina zato što ih je najlakše loviti u skupini. Također, jedna vrlo bitna stvar za preživljavanje. Koristi im u normalnoj komunikaciji i u lovu na plijen.  Koriste ga da odvuku pažnju plijenu ili da neprimjetno razgovaraju da ih plijen ne čuje.

Znanstvenici su još davno utvrdili da je dupinima jako bitna međusobna komunikacija i njihovo se glasanje koje podsjeća na klikove i pucketanje često naziva „dupinskim jezikom“. Osim glasanja oni komuniciraju i dodirima i pokretima, a ponekad se koriste i drugim predmetima.

Dobri dupin u Jadranskom moru

Populacija dupina raste polagano jer ženke dupini se kote svakih nekoliko godina, ponekad to bude i pet godina razmaka. Njena trudnoća traje godinu dana, a mali dupini će na svjetlost dana izaći uvijek po ljeti jer im je potrebno toplo more. Zbog toga dupina jedino nema u polarnim morima jer im je tamo jako hladno.

Mladunac dupina ne sisa iz bradavice kao kod ostalih sisavaca već majka svoje mlijeko štrca u vodu a mladunac ga može piti jer je toliko gusto da se ne miješa s morskom vodom.

Dupine možemo susresti u cijelom Jadranu, a najgušće populacije su oko otoka Cresa, Visa, Lošinja i Kornatskog otočja.

Dupini su u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta i njihovo obitavanje u Jadranu se može smatrati jako dobrim znakom jer to znači da ima ribe u moru. Dupini žive samo u morima u kojima imaju dovoljno ribe za hranjenje.

Dobri dupin – zanimljivosti

Iako su dupini sisavci i imaju pluća, oni pod vodom mogu biti čak do 5 minuta roneći, bez da izađu uzeti zrak na površinu. Posebnost njihovog disanja je u tome što oni sami odlučuju o svom disanju tj. o trenutku kada će izdahnuti a kada udahnuti.

Još jedna zanimljivost je i dupinovo „spavanje“ koje je jedno od najneobičnijih kod sisavaca. Dupini naime spavaju s jednim zatvorenim okom i jednom polovicom mozga dok se druga pritom odmara, a zatim obrnuto.

Dupini su poznati po razigranosti, a jedna od njima najdražih igara je igranje lovice i grickanje peraja svojih suputnika.

Što se tiče razmnožavanja dupini su i u tome posebna vrsta među sisavcima: oni su promiskuitetni.

Zašto se dobri dupin naziva upravo tako? Osim što su druželjubivi, ovi dupini su kroz povijest poznati i kao vrlo dobri. Mnogo puta se dogodilo da baš ovi dupini spašavaju brodolomce iz mora, noseći ih na pučinu. Ponekad pomažu ribarima u ribolovu tjerajući ribu u njihove mreže.

Dupini su jako inteligentni i brzo uče te je baš ova vrsta poznata po izvođenju raznolikih trikova u aquaparkovima diljem svijeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.