Mali vranac – najmanji europski vranac

Mali vranac je najmanji europski vranac koji najčešće naraste do veličine patke, to jest dužine pola metra, dok im je raspon krila mnogo veći. Riječ je o pticama gnjezdaricama koje vole vode s mnogo zelenila.

Mali vranac je vrlo ugrožena vrsta u Hrvatskoj pa je samim time i strogo zaštićena, osobito jer je izložena krivolovu. Zbog toga vas pozivamo na odgovorno ponašanje u njenoj blizini.

Sjajno crna močvarna ptica

Mali vranac, također zvan fendak , je najmanja ptica iz porodice kormorana ili vranaca, porodice močvarnih ptica. Ptica naraste do dužine otprilike 50 centimetara, a širina krila im je veća i može iznositi i do jedan metar. Ima prilično dug rep, ali su mu vrat i kljun dosta kraći nego u ostalih vranaca. Od kormorana se razlikuje jer je puno manja, lakša i ima duži rep.

Perje vranca je prekrasne sjajno-crne boje koja se često preljeva zelenim i smeđim sjajem, a boja im se čak mijenja ovisno u sezoni parenja. Tako su odrasle ptice za vrijeme parenja crne po čitavom tijelu, s nekolicinom bijelih čuperaka, a ostatak godine imaju mrlje po tijelu.

Ova se ptica vrlo rado gnijezdi na obalama rijeka koje su gusto obrasle biljem i bogate su zelenilom. Svoja će gnijezda sviti u gustim snopovima grmlja, a osobito vole područja u kojima raste vrba. Grade ih pomoću trstika i palica i vrlo su pedantni u tome.

Prehrana malog vranca je većinom riba, a uvijek lovi u skupinama od više ptica. Tako se međusobno zaštićuju i ostvaruju maksimalnu dominaciju nad određenim područjem bez straha.

Ugroženost i zaštita u Hrvatskoj

Mali vranac svoja gnijezda gradi na toplim i vlažnim područjima bogatim biljem, uz rijeke i jezera. Vole obitavati u jače poplavljenim područjima i ljubitelji su močvara, osobito zbog bogatstva hrane kojom takva područja obično obiluju.

Dosta su prilagođene ljudskom prisustvu, a žive i samostalno i u skupinama. Parenje vranaca se događa u kasno proljeće ili rano ljeto a ptićima za izlijeganje iz jaja treba mjesec dana. Samostalni će postati već nakon dva mjeseca i u potpunost napustiti roditelje.

Mali vranac je ugrožen iz nekoliko razloga, a neki od njih su krivolov, onečišćenje njihovih staništa, degradacija staništa, a posebno moramo spomenuti isušivanje močvara koje su im omiljeni dom.

U Hrvatskoj se gnijezda ove posebne močvarice mogu pronaći na Vranskom jezeru, Kopačkom ritu i Lonjskom polju, što su sve dobri primjeri močvarnih područja i parkovi prirode. Oni su najsigurnije mjesto za ugrožene vrste jer se jače nadziru.