Jegulja – spoj rijeke i mora

Jegulja ili Anguilla anguilla je riba zmijolikog oblika koja je poznata po svom interesantnom životnom ciklusu koji veže more i rijeku. Ove su noćne životinje ugrožene ponajviše zbog ribarenja i pregrađivanja rijeka stoga su i u Republici Hrvatskoj uvrštene na popis strogo zaštićenih životinja.

Jegulja i njen životni ciklus

Jegulja je riba iz porodice riječnih jegulja, a poznata je po svom zmijolikom obliku. Ima duguljasto tijelo i trakasti rep, a boja joj se mijenja od zelenkaste do sivkasto smeđe, dok je donji dio tijela žućkast.

Jegulja je prekrivena s mnogo sluzi i upravo joj ta sluz pomaže da se provuče kroz gusto raslinje koje prekriva dno rijeka, a osobito joj veliku pomoć pruža kod puzanja po muljevitom tlu u dijelovima godine kada je lovostaj izuzetno nizak.

Osnovu prehrane čine joj riblja jajašca, puževi, crvi, punoglavci i ostale sitne vodene životinjice. Jegulja u svoju potragu za hranom izlazi većinom po noći, ali ako se pred njenim skloništem tijekom dana nađe neki plijen ona će krenuti u lov za njim.

Fantastična je i činjenica da jegulje žive i do 80 godina, mogu narasti i do 130 centimetara duljine i mogu biti teške čak do šest kilograma. Iako je vrsta neobična i ima relativno slabu fizičku obranu, zbog svog životnog vijeka jegulje ipak nisu izumrle.

Njihov životni ciklus je fascinantan jer najveći dio svog života provode u slatkoj vodi dok do njihovog razmnožavanja dolazi samo u moru. Kada dođe vrijeme za razmnožavanje one će promijeniti svoj vanjski izgled u smislu da postaju srebrnkaste te im se oči i nosnice povećaju. Također prestanu jesti i skrati im se probavilo jer je potrebno više mjesta za organe za razmnožavanje koji počinju rasti. Tada kreću na dalek put u more gdje se polažu ličinke, a ženke umiru od napora i gladi. Ličinke se tada počinju vraćati u Europu a njihovo putovanje traje godinama.

U Hrvatskoj jegulje žive u ušćima nekoliko rijeka: Neretve, Zrmanje, Krke i Cetine, ali se mogu pronaći i u Vranskom jezeru koje je i inače poznato po velikoj biološkoj raznolikosti.