Višecvjetni narcis – cvijet izrastao iz legende

Narcis ili Sunovrat je zaštićena biljka iz roda sunovrata čije je latinsko ime Narcissus. Njezino prirodno stanište se nalazi na gorskim livadama, sve do 1500 metara visine. Riječ je o biljci trajnici, a one su zeljaste biljke koje mogu živjeti duže, pa ovaj narcis cvate i po nekoliko godina što mu daje posebnu čar.

Legenda o Narcisu govori da je on odbijao svačiju ljubav jer se smatrao superiornijim. Tako se nikada nije zaljubio u drugu osobu sve dok nije vidio svoj odraz u jezeru u koji se zaljubio ne shvaćajući da je to njegov vlastiti odraz. Kako mu ljubav nije bila uzvraćena on se ubio, a na tom je mjestu narastao cvijet danas poznatiji kao narcis.

Višecvjetni sunovrat– uspravni i ponosni narcis

Višecvjetni narcis ima uspravnu stabljiku koja je ujedno i okrugla te dvobridna, a također nema ni listova po sebi. Stabljika cvijeta je uspravna i šuplja, a sama biljka može narasti do 80 centimetara visine što je više od ostalih vrsta narcisa. Na vrhu stabljike nalazi se više cvjetova što je vrlo rijetko, stoga je ova biljka strogo zaštićena. Običnog narcisa ima puno više, ali višecvjetni narcis je rijedak.

U ždrijelu cijevi vjenčića uvijek se nalazi krunica koja svojim izgledom sliči na zvono. Ova biljka također ima i plod. Njezin plod je tobolac s pretincima, a u njima se nalazi mnoštvo sjemenki. Krunica ocvijeća je kratka, uspravna i pomalo je žućkasta. Ova predivna primjetljiva biljka cvate od ožujka do svibnja prekrasnim i raskošnim bijelo-žutim cvjetovima.

Porijeklo imena narcis je u grčkom jeziku i dolazi od riječi narkissos. Smatra se da je ime dobio po otrovnom narkotičnom alkaloidu kojeg sadrže njegove lukovice, no postoji i prilično poznata legenda vezana uz njegovo ime, a koju smo spomenuli na početku teksta.