Zelembać – gušter div

Zelembać

Zelembać (Lacerta viridis) je jedan „div“ u svijetu guštera! Riječ je o najvećem gušteru na sjeveru Europe. Svojim prekrasnim bojama i svojom blještavosti privukao je pažnju na sebe od davnina. S obzirom na to da su ga često privlačila ljudska naselja, ovaj je gušter postao poznat i kao „Mali posjetitelj“.

Gušter koji se voli sunčati satima

Zelembaća često možemo ugledati u  gustom grmlju, na kamenjaru ili na livadi. Ovaj gušter voli mjesta koja su pogodna za sunčanje i zato odabire baš ta mjesta u kojima ima puno sunca. Ukoliko imate sreću ugledati zelembaća, on će najčešće biti na tlu, ali nekada se i popne uz drvo na grane samo da bi se sunčao! On je najviše rasprostranjen u nizinskoj Hrvatskoj i gorskoj Hrvatskoj.

Ovaj veliki gušter može narasti čak i do 42 cm, ali najčešće su dugački oko 30cm. Od glave do kloake dugačak je oko 15 centimetara.  Njegov rep je u mnogim slučajima čak i dvostruko veći od njegova tijela. Kao i mnogi gušteri, ukoliko se osjeti ugrožen on može odbaciti svoj rep i tako će grabežljivac ostati fokusiran na rep, a ne na njegov plijen koji bježi. On ga kasnije regenerira, i za to mu ne treba jako puno vremena.

Zelembaći imaju veliku i široku glavu. Mužjakova karakteristična boja jest smaragdno zelena s blagim pjegama. Njegovo je grlo izrazito plavo i zbog te dvije boje kreira ombre boju na sebi. Što se tiče ženki, njihove boje variraju od jedinke do jedinke. Mogu biti bilo koje u rasponu od smeđe do zelene. Neke, isto kao mužjaci, mogu imati obojeni vrat, ali onda je to u mnogo blažim tonovima.  Mužjaci i ženke oboje imaju žućkasti trbuh koji također kreira ombre sa zelenom.

Gušter zelembać prirodi
Foto: Wikipedija

Zelembaći i njihov zimski san

Zelembaći su vrlo aktivni gušteri i zato trebaju  puno hrane, ali iz istog su razloga i dobri lovci. Zelembaći se hrane malim insektima i bubama, kao što su kukci, puževi, pauci i drugi beskralježnjaci. On može jesti i neke manje kralježnjake ili pojedino voće. Ukoliko je u stisci za hranu može jesti i ptičja jaja pa i miševe! Mužjaci se iz sna bude u ožujku, dva tjedna prije nego ženke.

Pri sezoni parenja mužjacima se plava boja vrata ističe više i oni brane svoj teritorij. Mužjak sa svog teritorija pokušava otjerati druge mužjake kako bi mogao zadiviti ženku. Ženke polažu bilo gdje od 6 do 23 jaja u mekan pijesak ili mekanu zemlju. Mladi zelembaći izlegnu se za otprilike 12 tjedana. Oni su tada veliki 3 ili 4 centimetara.

Jedno vrijeme su baš zbog zelembaća kružile priče da zmije rađaju guštere! Zelembaći imaju iznimno jaku čeljust i ugriz.  Nekoliko se puta dogodilo da je zmija kao bjelouška progutala zelembaća živog i on bi se uspio izbaviti van. Izbavio se van tako što je PROGRIZAO svoj put kroz bjeloušku i izbavio se van.