Timijan – multipraktična biljka koja podržava vaše zdravlje

Timijan

Timijan je biljka jako intenzivno i zanosnog mirisa koja oduševljava svojom ulogom u kulinarstvu, ali nije ništa manje važna ni kao dio kućne ljekarne. Vrijednost i važnost timijana prepoznata je već od davnina pa se već stotinama godina koristi u pripremi hrane, ali i za liječenje raznih bolesti.

Timijan su kroz povijest koristili mnogi narodi, a samo njegova riječ thymus dolazi od grčke riječi thymos što u prijevodu znači hrabrost. Upravo zbog toga njegova prvotna namjena nije neobična, a a to je da su ga rimski vojnici stavljali u vodu za kupanje kako bi uživali u njegovom mirisu i jer su smatrali da će im pomoći da ojačaju tijelo. Timijan se u srednjem vijeku koristio i kao zaštita od bolesti i neugodnih mirisa pa su ga u svoju džepovima vrlo često nosili pripadnici plemićkog staleža koji su držali do svog izgleda.

Timijan je biljka iz porodice usnača, a latinski joj je naziv thymus vulgaris. Podrijetlom je s Mediterana odakle se proširila po čitavom svijetu. Ovo je biljka koja voli sunce i neće uspijevati u područjima u kojima ga nema pa je najviše možemo pronaći u južnim krajevima i toplijim dijelovima zemljine kugle. 

Timijan i majčina dušica – ima li razlike

Timijan
Foto: Wikipedija

Rod timijana je jako širok i obuhvaća mnoge vrste iako se najviše koristi upravo obični timijan. Timijan se vrlo često pogrešno zamjenjuje s majčinom dušicom, srodnom biljkom koja dolazi iz istog roda thymus, a razlika među njima najviše je očita u načinu na koji rastu ove dvije biljke. Majčina dušica je puzačica pa će puzati dok timijan raste uspravno u zrak kao i većina biljaka. Majčina dušica je thymus serpyllum dok  je latinski naziv timijana thymus vulgaris

Stoga ako niste sigurni imate li u rukama timijan ili majčinu dušicu dovoljno je pogledati same biljke u tegli i usporediti ih. Tako ćete otkriti da timijan ima stabljičice koje stoje uspravno, a da se stabljičice majčine dušice povijaju prema dnu i rubovima tegle u kojoj rastu. 

Sljedeća razlika između ove dvije biljke je u listićima listići timijana koji su uži od listića majčine dušice i lagano su savinuti prema dolje. Cvijeće timijana bit će bijelo ili nježno ružičasto dok će cvjetovi majčine dušice tijekom cvata imati tamno-ružičastu boju. 

Glavna zabuna zbog koje se uopće miješaju timijan i majčina dušica je to što obje biljke imaju jako sličan miris, no probate li ove dvije biljke otkrit ćete da je majčina dušica ipak malog gorkija nego timijan. 

Timijan i njegovo ljekovito djelovanje

Timijan je vrlo povoljan i jako dostupan lijek kojeg bi bilo šteta ne iskoristiti kao dio kućne ljekarne, posebice znajući da ga mnogi smatraju čudesnom biljkom.

Njegov je sastav vrlo ljekovit jer timijan u sebi sadrži mnoge vitamine i minerale, ali i druge spojeve koji mogu pomoći riješiti različite zdravstvene tegobe. Timijan može pomoći izliječiti i neke druge tegobe koje nisu vezane uz zdravlje, kao što su primjerice loš zadah i mamurluk. 

Timijan je bitan dio tradicionalne medicine koja ga je u prošlosti većinom koristila kao lijek protiv anemije, raznih vrsta groznice te probavnih smetnji. Ima jako veliku učinkovitost protiv svih vrsta grčeva, a zbog njegove blagotvornosti vrlo često ga koriste i žene, kako bi ublažile tegobe tijekom PMS-a.

Njegov blagotvorni sastav odličan je za želudac, pa osim što će svakom jelu dati izvrsnu začinsku notu on će pomoći i oporaviti želudac i podržati njegovo zdravlje. 

Majke su odavno svojoj djeci davale timijan jer su znale da će pomoći ojačati dječji organizam i podignuti njegov imunitet dok će istovremeno pomoći kod bolesti koji su tradicijski vrlo učestale kod djece, a to su bolesti koje uzrokuju paraziti. Ovdje je ponajviše riječ o glistama.

Koristan je za pluća i grlo

Timijan je također vrlo koristan za pluća i grlo te može ublažiti tegobe vezane uz bolesti kao što su bronhitis, prehlada i astma, a svakako ga je preporučljivo koristiti i kao lijek protiv kašlja. U tu se svrhu najčešće koristi čaj od timijana koji će pomoći smiriti kašalj i djelovat će antiseptički kod upale grla. Zbog toga mnogi grgljaju timijan, kako bi pojačali njegov učinak. Timijan je i dobar izbor čaja kojeg je preporučljivo piti u vrijeme prehlada kako bi svojim preventivnim djelovanjem ublažio sve simptome ove bolesti.

Mnogi ne znaju da je timijan vrlo koristan za smirivanje živaca i liječenje od stresa pa ga je preporučljivo koristiti ako se osjećate napeto ili uzrujano ili vas muče nesanice, noćne more i glavobolje.

Priprema čaja od timijana je vrlo jednostavna: dovoljno je samo jednu grančicu timijana staviti u šalicu vruće vode, poklopiti tanjurićem ili poklopcem i ostaviti da odstoji te popiti dok se nije u potpunosti ohladio.

Timijan ima i svoju vanjsku primjenu pa ga se vrlo često zbog njegovih antiseptičkih svojstava koristi kao sredstvo za dezinfekciju rana te sredstvo za tretiranje čireva i raznih opeklina, ali dobar je i za liječenje zubobolje.

Tinktura timijana kod nekih se osoba pokazala vrlo djelotvornom za liječenje akni, a jedan od razloga zašto je tomu tako temelj ima u njegovom antibakterijskom djelovanju. 

Kao što su to nekada davno radili rimski vojnici tako i vi možete napraviti svoju kupelj s timijanom, osobito ako imate modrice ili otekline, ako bolujete od reume ili se samo želite riješiti nakupljenog stresa i opustiti organizam.

Timijan eterična ulja

Postoji nekoliko vrsta eteričnog ulja timijana, a među njima postoji razlika u kemijskom sastavu, ali i u djelovanju. No, bez obzira na to koje eterično ulje izaberete svako od njih će biti ljekovito.

Kemotip timol

Ovo je eterično ulje u kojem prevladava timol i iznimno je popularno zbog svog jakog antiseptičnog djelovanja koje ubija viruse i bakterije. Ljudi koji konzumiraju kapsule timola primijetili su da su one vrlo djelotvorne u liječenju urinarnih i dišnih infekcija. Ipak, one mogu imati jako djelovanje pa je bitno da kapsule nisu jako koncentrirane i da je eterično ulje dovoljno razrijeđeno.

Kemotip linalol

Ova vrsta eteričnog ulja timijana ima jako dobro djelovanje protiv gljivica i raznih mikroba, a najčešće se koristi za rješavanje raznih dišnih i urinarnih tegoba. Ona može pomoći u rješavanju problema s aknama. Ova je vrsta eteričnog ulja timijana mnogo blaža od kemotipa timola. 

Kemotip geraniol 

On je poznat po svojim antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima, a osobito je dobar u tretiranju gljivica roda Candide te nekih vrsta plijesni. Ova se vrsta eteričnog ulja upravo zbog toga najčešće koristi prilikom liječenja raznih gljivičnih i bakterijskih infekcija vezanih uz urinarni trakt.

Postoji još nekoliko vrsta kemotipa timijana koja također imaju različita protuupalna i analgetična svojstva. 

Timijan u kuhinji 

Timijan se kao biljka već dugo vremena koristi u kulinarstvu i vrlo je popularan dio mediteranske kuhinje. Odlično se slaže s češnjakom, rajčicom, vinom i maslinama za koje znamo da su osnovno obilježje mediteranske kuhinje.

Često ga se koristi u pripremi raznih juha i salata te marinada i umaka, a velika prednost kod timijana je ta što mu ne smeta dugo kuhanje i što neće promijeniti svoju aromu neovisno o tome.

Važno je napomenuti da se s timijanom, kao što je slučaj recimo i s ružmarinom, ne smije pretjerivati jer ima jak miris i gorko ljutkasti okus pa može u potpunosti preuzeti aromu nekog jela umjesto da stvori lijepu notu.

Timijan kao sredstvo za tjeranje insekata 

Ako imate problema s insektima možete probati pripremiti svoje vlastito sredstvo za tjeranje insekata na bazi timijana. 

Za to će vam biti potrebno samo 60 mililitara vode, 60 mililitara maslinovog ulja, te 15 kapi tinkture timijana i 15 kapi tinkture eukaliptusa. Repelent zatim preselite u zatvorenu posudu koju trebate držati na tamnom mjestu. Ova tekućina će vam pomoći da se zaštitite od insekata prilikom boravka u prirodi.