Vodopad – kako nastaje ova veličanstvena prirodna kreacija?

Vodopad

Vodopad je jedna od najimpresivnijih prirodnih pojava koju čovjek ima priliku vidjeti za svog života. Hipnotizirajuća ljepota vodopada privlači na stotine tisuća ljudi koji ga žele vidjeti, dodirnuti ili fotografirati. Stajati pored vodopada i gledati kako se rijeka ili potok, slobodnim padom, ruši na tlo i stvara zaglušujuću buku sličnu grmljavini nezaboravno je iskustvo za svakoga. 

Diljem planeta postoji mnogo vodopada u svim mogućim veličinama, a svaki od njih je jedinstven sam po sebi jer je nastao djelovanjem prirode u kombinaciji s ostalim planetarnim silama na način da ne postoje dva ista vodopada. Većina slapova nastaje zbog topljenja leda, a neki su i nastali zahvaljujući ledenjacima, poput vodopada Yosemite u Americi. 

Svaki je vodopad priča za sebe, ali posebno atraktivni su oni koji doslovno ostavljaju bez daha zbog svoje visine, širine ili snage vode koja protječe kroz njih. Iako i Hrvatska ima prekrasne vodopade koji su se smjestili u našim najvećim nacionalnim parkovima poput Nacionalnog parka Plitvička jezera ili Nacionalnog parka Krka danas ćemo otkriti sve što treba znati o desetak veličanstvenih svjetskih vodopada i njihovim posebnim karakteristikama.

Što je vodopad i kako nastaje? 

Vodopad je u potpunosti prirodna pojava koje se javlja na rijekama i drugim izvorima vode i to na mjestima gdje dolazi do slobodnog pada vode jer je voda naišla na promjenu u visini reljefa. To znači da vodopad nastaje jer dolazi do naglog padanja vode nizvodno. Uzroci tome najčešće leže u tektonskim kretanjima zemlje, a neki su vodopadi nastali i klizanjem terena ili djelovanjem vulkana. 

Erozija je najčešći način nastajanja vodopada i slapova. To znači da voda teče preko mekog materijala kao što su na primjer mekane pješčane stijene ili vapnenac. Dok teku rijekom one sa sobom nose razni čvrsti sedimentni materijal, od blata do oblutaka, ali i većih komada stijene ili slično. Kako se te stijene troše i materijal odlazi s vodom događa se da ostaje samo tvrda stijena na mjestima s kojeg je voda odnijela materijal, a ako s ta stijena nalazi na litici nastat će vodopad. Što su potok ili rijeka brži i jači to će erozija biti veća. 

Neki svjetski slapovi su jedinstveni i po nekim drugim obilježjima, a ne veličini. Recimo, na Antarktiku postoji vodopad kojeg nazivaju „krvavim slapom“ jer je mlaz njegove vode boje rđe što se događa zbog visoke koncentracije željeza u vodi. 

Postoje i podvodni vodopadi, a najveći se nalazi u Danskom zaljevu, između Grenlanda i Islanda, a visina mu je čak 4 kilometara, a dugačak je 200 kilometara. 

Najviše slapova na svijetu ima Norveška, više od stotinu.

Najljepši svjetski vodopadi 

Vodopad
Foto: Pixabay

Iguazu 

Iguazu je jedan od najvećih vodopada na svijetu, ali ovdje je riječ o posebnoj vrsti vodopada koji se sastoji od stotinjak samostalnih vodopada spojenih u jedan veliki vodopad dugačak gotovo 3 kilometra. Iguazu se nalazi u južnoj Americi, na granici Argentine i Brazila na istoimenoj rijeci Iguazu. 

Vodopad je visok fantastičnih 70 metara i okružen je džunglom zbog čega je jedan od najatraktivnijih i najveličanstvenijih vodopada na svijetu. Ovaj je vodopad dio nacionalnog parka a s obzirom na to da se nalazi na granici dviju država može ga se gledati iz obiju država. Na vama je samo da odaberete s kojeg ga mjesta želite gledati što bi mogla biti jako teška odluka jer brazilska strana ima predivan panoramski pogled, ali na strani Argentine ima mnogo vidikovaca koji omogućuju gledanje izbliza.

Ove države dijele i vlasništvo nad slapovima: dio su Nacionalnog parka Iguazu u Argentini i Nacionalnog parka Iguacu u Brazilu, a oba su dio svjetske baštine UNESCO-a.

Kako su nastali Iguazu vodopadi? Nastali su vulkanskom aktivnošću tj. erupcijom koja je napravila pukotinu u zemlji i omogućila pad ove vode. Ukupno ima 275 vodopada dužine 2,7 kilometara. 

Ovi su slapovi proglašeni prirodnim svjetskim čudom, a svoje su ime dobili po domorodačkom izrazu „velike vode“. Slapovi su otkriveni u 16. stoljeću, od strane španjolskog istraživača i konkvistadora  de Vace. 

Viktorijini slapovi 

Viktorijini slapovi su jedni od najspektakularnijih vodopada na čitavoj planeti i izuzetno su veliki. Nalaze se u Africi, na granici države Zimbabve i države Zambije. Smješteni na rijeci Zambezi ovi slapovi široki skoro 2 kilometra padaju s visine od najmanje 100 metara zbog čega su iznimno impozantni i prilično bučni. 

Svake sekunde ovdje padne pet milijuna litara vode, a oblak koji nastaje tim padom i koji izgleda kao dim, može se uočiti u radijusu od nekoliko desetaka kilometara. Također, slapovi su toliko bučni da se njihova buka čuje na udaljenosti od 15 kilometara. 

Viktorijini se slapovi ubrajaju među najveće svjetske vodopade jer su visoki 108 metara, a široki 1700 metara. Otkriveni su sredinom 19. stoljeća od strane engleskog istraživača Livingstonea, a on im je dao ime po engleskoj kraljici Viktoriji. 

Kao i većina drugih svjetskih slapova i ovi su slapovi dio nacionalnog parka, a s obzirom na to da se prostire na dvije države riječ je o Nacionalnom parku Mosi-oa-Tunya u Zambiji i Victoria Falls u Zimbabveu. Ovaj prekrasni vodopad uvršten je 1989. godine na UNESCO-v popis svjetske prirodne baštine.

2019. godine, zbog velike suše koja je pogodila Afriku, Viktorijini slapovi su presušili po prvi puta u povijesti. 

Angelovi slapovi 

Ako ste mislili da ne postoji vodopad visok gotovo 1 km u kojem voda teče neprekinuto, u krivu ste, jer Angelovi slapovi koji se nalaze u Venecueli najviši su slapovi na svijetu s kojih voda pada s visine od fantastičnih 979 metara što znači da su čak 15 puta viši od svjetski poznatih Niagara slapova.

Ovi su slapovi dio rijeke Churun i nalaze se na manje pristupačnom mjestu pa kako bi došli do njih potrebno je prvo doletjeti manjim avionom, a zatim se uputiti na dulje putovanje brodom.

Angelovi slapovi se nalaze u Nacionalnom parku Canaima koji se nalazi na području površine veće od 30 tisuća kilometara kvadratnih. Kako bi vam predočili o koliko je velikom teritoriju riječ reći ćemo vam da je park veličine Belgije.

Ovi slapovi imaju vrlo zanimljivo ime; nazivaju se anđeoskima, a obrušavaju se u Vražji kanjon rijeke Kerep. No Angelovi slapovi nisu Anđeoski slapovi – oni svoje ime duguju američkom pilotu Jamesu Angelu koji je prvi puta preletio preko njih 1933. godine i otkrio njihovo postojanje. Nakon što je umro njegov se pepeo rasipao na slapove koje je otkrio.

Slapovi Niagare

Slapovi Niagare najpoznatiji su vodopadi na svijetu i to ne zbog svoje veličine ili visine već zbog svog opsega i snage vode koja pada iz tog vodopada. Niagara slapovi su spoj tri različita slapa, a riječ je o slapovima „Horseshoe Falls“, „American Falls“ te „Bridal Veil Falls“.  

Niagara vodopad smjestio se na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, s tim da je većina Horseshoe slapa na kanadskoj strani, ali se preostala dva slapa u cijelosti nalaze u SAD-u. 

Sva tri slapa su otprilike iste visine, oko 55 metara, ali kanadski je slap dvostruko duži nego što su to američki slapovi. Ovi slapovi se ne ubrajaju među najveće slapove, ali se svakako ubrajaju u slapove najbogatije vodom jer kroz njih protječe do čak 225 tisuća metara kubnih vode u samo jednoj sekundi. Ovi se slapovi čuju na udaljenosti od čak 25 kilometara.

Ovi se slapovi nalaze na području na kojem dolazi do velike erozije tla pa se oni kontinuirano povlače. Od njihovog otkrivenja do danas povukli su se za već 11 kilometara, a prilikom toga su i promijenili oblik. Znanstvenici su izračunali da će slapovi nestati za otprilike dvadeset tisuća godina kada će tlo u potpunosti erodirati i ostat će samo rijeka. 

Slapovi se mogu razgledavati i noću jer su obasjani svjetlima, a posebno su atraktivni i zimi jer se tada djelomično zalede radi niskih temperatura. 

Kaieteur vodopad

Duboko u amazonskoj prašumi, u državi Gvajani, nalazi se jedan od najmoćnijih slapova na svijetu. Vodopad Kaieteur se može pohvaliti impozantnim brojkama svoje visine od čak 251 metar, širinom od 113 metara i prosječnim volumenom vode od 663 metara kubnih po sekundi.  

Ovo je također jedan od rijetkih vodopada koji ima visoki slobodan pad, koji u njegovom slučaju iznos čak 226 metara. Ovo nije jako posjećeni vodopad krcat turistima jer je manje dostupan i do njega se može stići samo avionom (pješačenje kroz džunglu je prezahtjevno). 

Dudhsagar vodopad

Jedan od pet najviših indijskih vodopada je Dudhsagar vodopad, visok preko 300 metara, a širok gotovo 30 metara. Nalazi se u indijskoj saveznoj pokrajini Goi, koja se nalazi na zapadnom dijelu poluotoka. 

Riječ je o toliko brzom i snažnom slapu da uspijeva rijeku Mandovu u koju se izlijeva pobojati u bijelo zbog čega su mu dali nadimak „mliječno more“. Vodopad se spušta preko četiri razine, a u bazenima koje stvara na svom dnu možete se i okupati. 

Yosemite vodopad

Yosemite vodopad nalazi se u Nacionalnom parku Yosemite i najviši je vodopad u sjevernoj Americi. Osim toga riječ je o petom najvišem vodopadu na svijetu koji je visok 739 metara. Ovaj se vodopad sastoji od tri zasebna slapa koja su nastala padom potoka Yosemite s granitne stijene od 800 metara. Nakon pada u Dolinu Yosemite slap postaje dio rijeke Merced. 

Vodopad najviše vode ima u svibnju i lipnju kada je i najposjećeniji. Zbog globalnog zatopljenja i velikih vrućina sve češće se događa da za vrijeme najvećih vrućina u mjesecu kolovozu ovaj vodopad privremeno presuši.

Jedan od manjih vodopada koji se zove Horsetail izuzetno je posjećen u periodu od dva tjedna u veljači kada prilikom zalaska sunca sunčeve zrake padaju na granitne stijene ispod vodopada pod takvim kutem da voda dobiva izrazito crvenkastu boju zbog čega je Horsetail vodopad dobio naziv vatreni vodopad.

Kawasan vodopad

Kawasan vodopad nalaze se u mjestu Badian, u blizini južnog vrha Cebua na Flipinima. Iako nije riječ o baš velikom i snažnom vodopadu, on svoju iznimnu popularnost duguje svojoj ljepoti. Vodopad se nalazi na mjestu udaljenom 130 kilometara od grada Cebua, unutar planina Barangay Matutinao. 

Kawasan se sastoji od mnogo vodopada, a prvi je najveći od njih i pada s visine od 40 metara. Druga kaskada se nalazi na 20 metara visine i nakon toga pada u jezero nezamislivo lijepe tirkizne boje za koje se čini da nije s ovoga svijeta.

Do jezera možete doći splavom, a možete uživati i u tuš masaži ispod slapa. 

Gullfoss

„Zlatni slapovi Islanda“ zove se Gullfoss i nalazi se na rijeci Hvita. Visok je preko 30 metara i vrlo je snažan, a sastoji se od dva slapa. Jedan je visok 11 metara, a drugi je 21 metar. 

Posebno je atraktivan za promatranje iz više razloga: na njemu se vrlo često može uočiti duga zbog sitnih kapljica vode koje pršte oko njega zbog njegove jačine; talog u rijeci stvara specifični odsjaj pod utjecajem sunčeve svjetlosti pa rijeka ima zlatno-smeđe tonove; vodopad se zimi ledi stvarajući posebnu zimsku panoramu.

Slapovi su zaštićeni zakonom, a nalaze se na udaljenosti od sat i pol od glavnog islandskog grada Reykjavika. 

Ban gioc

Ban Gioc u Vijetnamu jedna je od najljepših prirodnih znamenitosti u ovoj zemlji, a posebno divljenje izaziva činjenica da je riječ o najširem vodopadu u zemlji. Visok je 30 metara, a širok deset puta više, čak tri stotine metara!

Ban Gioc vodopad smješten je u sjevernovijetnamsku pokrajinu Cao Bang, a udaljen je od grada Hanoija oko osam sati vožnje. Slap se nalazi na granici dviju zemalja, Vijetnama i Kine, a rijeka koja ga stvara zove se Quay Son. 

Ban Gioc vodopad je jako lijep i ima više kaskada, a posebnu čar mu daje zeleni okoliš i krške stijene koje prodiru kroz njega i okružuju njegovo dno. S obzirom na to da ovaj slap nikada ne presušuje može se posjećivati čitave godine, ali najbolje vrijeme za posjet je jesen jer je tada bogat vodom, a priroda je i dalje u punom zamahu bujanja.

Na kineskoj strani slapa postoji vidikovac, dok na vijetnamskoj strani on nije izgrađen. Do njega se može popeti strmom stazom, ali nitko to ne preporučuje jer je staza vrlo opasna. 

Uz slap postoji još jedna vrlo lijepa prirodna atrakcija u blizini, na udaljenosti od tek 4 kilometara, a to je sustav špilja kojeg je stvorila podzemna rijeka. Zove se Nguom Ngao i jako je dobro osvijetljena, ali ipak treba biti na oprezu tijekom prolaska špiljom.