8 načina kako živjeti održivije i pomoći očuvanju okoliša i planete Zemlje

Kako se suočavamo s izazovima modernog života i utjecaja koji on ima na okoliš, postaje sve važnije prigrliti održivi način življenja. Zato donosimo nekoliko praktičnih savjeta koje možete primijeniti već danas, a koji će vam pomoći živjeti održivije.

1. Smanjite potrošnju električne energije

Električne uređaje poput televizora, računala i mikrovalne pećnice isključite iz utičnice kada nisu u upotrebi jer čak i u stanju pripravnosti troše određenu količinu energije. Također ugasite svjetlo u prostorijama koje ne koristite te se što više oslanjajte na prirodno osvjetljenje.

Učinkovito koristite kućanske aparate. Primjerice, velike potrošače energije kao što su perilica rublja, sušilica ili perilica posuđa pokrećite samo kada su punog kapaciteta, a također koristite eko modove za maksimalnu štednju vode i energije.

Kod kupovine novih uređaja opredijelite se za modele B ili C razreda energetske učinkovitosti, pogotovo kada se radi o tradicionalno velikim potrošačima. Riječ je o novoj klasifikaciji energetske učinkovitosti koja se od 2021. godine primijenjuje na hladnjake, zamrzivače, perilice rublja i posuđa, kombinirane sušilice, televizore i elektroničke zaslone. Ostali proizvodi kao što su klima uređaji još ulaze u staru kategorizaciju pa za njih gledajte da imaju barem oznaku A+.

2. Koristite alternativne oblike prijevoza

Automobili su među najvećim zagađivačima – čak petina od ukupne emisije stakleničkih plinova u EU proizlazi iz cestovnog prometa.

Kratke relacije prođite pješke ili na biciklu – osim što ćete smanjiti emisiju stakleničkih plinova, pozitivno ćete utjecati na svoje zdravlje, ali i na svoje financije. Za duže relacije oslanjajte se na javni prijevoz kada god je to moguće.

U situacijama kada morate koristiti automobil organizirajte se s kolegama, prijateljima ili susjedima koji putuju istom rutom u isto vrijeme kao i vi i tako smanjite broj vozila na cesti. Također nastojte obaviti više obveza odjednom kako biste rjeđe koristili vozilo.

3. Smanjite upotrebu plastike

Koristite platnene vrećice umjesto plastičnih, prestanite kupovati flaširanu vodu te izbjegavajte kupovati proizvode izrađene ili zapakirane u plastiku – primjerice, voće i povrće kupujte na lokalnoj tržnici umjesto u velikim supermarketima.

Također smanjite kupovinu putem interneta. Online kupovina stvara skoro pet puta više ambalažnog otpada od fizičkih trgovina te se procjenjuje da će do 2025. upotreba plastične ambalaže u online trgovini prerasti dvije milijuna tona godišnje.

Alternativno, možete birati trgovine koje nude ambalažu koja se može reciklirati.

4. Smanjite upotrebu sredstava za čišćenje

Godišnje u prosjeku potrošimo oko 30 boca sredstava za čišćenje. Osim što je riječ o puno plastike, dio štetnih kemikalija iz tih sredstava završit će u ekosustavu te ući u hranidbeni lanac.

Jedna od alternativa kućnim kemikalijama je čistač na paru. Njime ćete temeljito očistiti i dezinficirati većinu površina u svojem domu, pritom koristeći samo običnu vodu iz slavine. 

Osim što je nježan za okoliš, također je odlična opcija za osobe koje pate od alergija i astme te za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima jer ne koristi štetne kemikalije koje ugrožavaju zdravlje.

5. Reciklirajte

Foto: Freepik

Recikliranjem smanjujete količinu otpada koja završava na odlagalištu i u spalionici. Procesi recikliranja također često zahtijevaju manje energije od procesa proizvodnje novih proizvoda te pomažu u očuvanju prirodnih resursa potrebnih za njihovu proizvodnju.

Prije nego bacite proizvod u za to određen spremnik, pokušajte ga upotrijebiti što je više puta moguće kako biste maksimalno smanjili količinu otpada koji odlažete – primjerice, plastična boca može poslužiti za zalijevanje cvijeća, dok su staklenke odlične za čuvanje domaće marmelade.

6. Izbjegavajte brzu modu

Posebnu pažnju obratite prilikom kupovine odjeće. Modna industrija je drugi najveći potrošač vode te je odgovorna za oko 10 % globalnih emisija ugljika. 

Brze izmjene trendova te niska kvaliteta izrade odjeće i obuće karakteristična za brzu modu ili fast fashion potiče nas da često mijenjamo garderobu pa čak 75 % odjeće koju bacimo završi u spalionicama i na odlagalištima otpada.

Prigrlite tzv. capsule garderobu tako što ćete uložiti u nekoliko kvalitetnih komada odjeće koje možete nositi u različitim prilikama i jednostavno međusobno kombinirati. Uz malo truda i vremena kvalitetne komade često možete pronaći u trgovinama rabljenom odjećom i na buvljacima.

Također izbjegavajte odjeću čija je tkanina mješavina prirodnih i sintetičkih vlakana. Njih je gotovo nemoguće reciklirati – umjesto toga kupujte odjeću od isključivo jednog materijala poput pamuka, vune, poliestera i sl.

7. Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti

Punjive baterije možda imaju veći početni trošak, ali su dugoročno ekonomičnije jer ćete ih iskoristiti puno puta prije nego postanu neupotrebljive. Prosječno kućanstvo potroši oko 47 baterija godišnje – tu brojku možete smanjiti na samo 12 punjivih baterija koje će vam u prosjeku trajati četiri godine.

Iskorištene baterije obavezno reciklirajte – svaka trgovina koja ih ima u ponudi nužna je osigurati mjesto gdje ih možete vratiti. Nipošto ih nemojte odložiti u komunalni otpad jer sadrže štetne tvari koje će zagaditi okoliš i naštetiti zdravlju ljudi i životinja.

8. Smanjite konzumaciju mesa

Proizvodnja hrane životinjskog porijekla odgovorna je za oko polovicu emisija stakleničkih plinova prehrambene industrije. Životinje pritom koriste puno više resursa nego što od njih dobijemo u jestivoj hrani – primjerice, u SAD-u 45 % žitarica završi kao stočna hrana.

Ne morate se u potpunosti odreći mesa, ali kada bismo zamijenili li tek jedan ili dva mesnih obroka tjedna biljnim alternativama, na godišnjoj bi se razini to bitno osjetilo u smanjenim emisijama stakleničkih plinova i uštedi vode.

Tradicionalna hrvatska kuhinja puna je slasnih bezmesnih jela u kojima ćete sigurno uživati – pohane bukovače, grah varivo, štrukli, fuži s tartufima, soparnik, kukuruzna zlevka… 

Za kraj

Svaki pojedinac ima moć i odgovornost da doprinese održivosti naše planete. Kroz prakse poput smanjenja potrošnje energije, recikliranja, smanjenja korištenja plastike, odgovornog korištenja resursa, podržavanja lokalne proizvodnje i promicanja alternativnih oblika prijevoza možemo smanjiti negativan utjecaj na okoliš te pomoći u stvaranju zdrave i održive budućnosti za buduće generacije.