Crvena vratiželja – jedini predstavnik svog roda u Hrvatskoj

Crvena ili piramidalna vratiželja je zeljasta trajnica prekrasnih cvjetova koja dolazi iz porodice orhideja imena Anacamptis. Možemo ju pronaći na staništima u Europi, Aziji i Africi sve dok su u pitanju suha i sunčana područja. Zaštićena je zakonom i strogo je zabranjeno njeno branje i uništavanje.

Ljepota orhideje mirisa vanilije

Jedinstvena i posebna. Ovo su riječi kojima možemo opisati ovu tanku i visoku biljku duguljastih i čistih listova. Vratiželja je bogata cvjetovima pa se na njenom vrhu nalazi mnogo dvospolnih cvjetova koji zajedno stvaraju jedan prekrasan grozdasti cvat. Cvat je obično dugačak oko osam centimetara što je lijepo za vidjeti na biljci visokoj 60 centimetara.

Drugi naziv za vratiželju, osim crvena, je i piramidalna vratiželja jer njen cvijet započinje izrazito piramidalno da bi se prvi vrhu okrenuo pravom jajolikom obliku, a ponekad i cilindričnom. Cvjetovi su tople ružičaste nijanse i predivnog mirisa sličnog vaniliji. Upravo je taj miris ono što privlači leptire k ovom cvijetu tijekom dana. No interesantno je da tijekom noći ista ta biljka ispušta vrlo neugodne mirise kako bi privukla drugu vrstu oprašivača – noćnu vrstu.

Crvena vratiželja u Hrvatskoj

Ova vrsta orhideje cvate od svibnja do kolovoza na alkalnim i relativno neplodnim područjima, ali neki su primjerci pronađeni i u svijetlim šumama.

U Hrvatskoj ju se može pronaći u parkovima prirode koji imaju krške i ogoljele terene kakve ova biljka voli. Stoga su njena idealna prirodna staništa Park prirode Papuk i Park prirode Biokovo gdje je uočen veći broj primjeraka.