Gatalinka – najmanja žaba Hrvatske

Gatalinka ili Hyla arborea je mala žaba koju je vrlo lako čuti, ali jako teško pronaći. Na popisu je zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj kao i u većini Europe dok je u nekim državama, kao što je recimo Belgija, potpuno nestala kao vrsta.

Gatalinka – žaba koja voli visinu

Gatalinka je mala žaba jarkozelene boje, glatkih leđa i grubog trbuha koji varira od zelene do smeđe boje. Mužjak i ženka se razlikuju po boji grla jer njegovo je grlo zlatnosmeđe, a njeno je bjelkasto. Gatalinka se može prepoznati i po obaveznoj crnoj prugi koja se proteže. Gatalinka također ima mogućnost promjene boje kože koja može biti uzrokovana promjenama temperature, vlage, pa čak i raspoloženja.

Gatalinka je dobar penjač koji se može čvrsto priljubiti za svaku podlogu pomoću malenih diskova koji joj se nalaze na prstićima. I to je nešto po čemu se razlikuje od ostalih žaba koje nisu ljubitelji visine: ona velik dio svog života provodi u visini. Odličan je skakač, a najviše voli otvorena područja kao što su močvare, šikare ili vlažne livade. Nije ljubitelj šumskog prostora, ali je veliki obožavatelj tršćaka.

Gatalinka je ujedno i jedna od najmanjih žaba Europe jer je najveći primjerak narastao samo 5 cm. Iako je najmanja, ona je najglasnija žaba koja je najaktivnija danju i pred sumrak. Uz njeno su glasanje vezane i neke interesantne pojave. Ona je recimo dobar predskazatelj kiše nakon dugih perioda suše i tada se počinje jako i često glasati.

Jako se glasa i u proljeće jer je to vrijeme razmnožavanja kada mužjak zove ženku. Razmnožavanje se nikada ne događa za vrijeme suše jer im je potrebna lokva ili bara za polaganje jajašaca. Ženka će položiti fantastičnih tisuću jaja koja zajedno tvore hrpu ne veću od jednog oraha. Nakon dva tjedna iz njih će se razviti punoglavci, a nakon tri mjeseca i mlade žabice. Ova se vrsta žabe hrani kukcima, a mogu doživjeti i do petnaest godina u prirodi.

Obična gatalinka u Hrvatskoj

Gatalinka se u Hrvatskoj može pronaći na močvarnim i vlažnim područjima, a jedno od najbogatijih je Park prirode Kopački rit. S obzirom na to da ovaj park ima mnogo tršćaka, za nju je to izvrsno stanište, bogato hranom i sigurno. Gatalinka pripada strogo zaštićenim vodozemcima jer postoji mogućnost odumiranja vrste.