Što je botanički vrt? 15 važnih činjenica o ovom zelenom raju

Botanički vrt često nazivaju i zelenom oazom, zelenim rajem ili nekim drugim sličnim nazivom koji ima zadatak dočarati njegovu ljepotu i šarm. Iako postoji mnogo veličanstveno lijepih i očaravajućih vrtova i parkova botaničkih vrtova u svakoj državi ima tek nekolicina jer da bi neki vrt postao botanički vrt treba ispuniti mnogo više zahtjeva.

Botaničkih je vrtova tek 2500 na cijelome svijetu, a u Hrvatskoj ih ima tek deset, pri čemu se najljepšima smatraju Botanički vrt Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, Botanički vrt Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Splitu i Botanički vrt Kotišina na obroncima Biokova. Iako i ostali vrtovi imaju svoje čari ovi su najposjećeniji i najomiljeniji.

Ako vas zanimaju botanički vrtovi i želite se bolje informirati o opcijama diljem svijeta, preporučujemo vam da nastavite čitati jer ćemo s vama podijeliti zanimljivosti i primjere botaničkih vrtova. Krenimo!

Što je botanički vrt i čemu služi?

Botanički vrt je vrsta vrta ili parka u kojem se uzgajaju i izlažu različite biljne vrste, u svrhu očuvanja i proučavanja biljnog svijeta, biljne raznolikosti, ali i u svrhu obrazovanja. Ova zbirka živih biljaka mora biti dobro dokumentirana što zapravo znači da svaka biljka mora imati oznaku na kojoj se nalazi njeno ime i ostali važni podaci poput mjesta i datuma skupljanja sjemena i slično. 

botanički vrt
FOTO: SHUTTERSTOCK

Botanički se vrtovi među sobom razlikuju po veličini, starosti i vlasništvu (privatni, gradski, sveučilišni, itd.), ali neki se razlikuju i prema biljkama koje se u njima nalaze. Neki vrtovi mogu biti specijalizirani za uzgoj određenih kultura (planinski, ljekoviti i dr.), a neki u sebi mogu sadržavati i arboretume. Arboretumi su mjesta u kojima se uzgajaju samo drvenaste biljke, a dok su neki samo dio botaničkog vrta neki stoje i zasebno (poput arboretuma Lisičine). 

Botanički vrtovi nisu samo lijepa mjesta za razgledavanje: oni su jako važni i zbog svoje znanstvene i obrazovne svrhe. Oni omogućuju proučavanje biljaka i svih grana botanike dok su istovremeno jako važni za očuvanje tih biljnih vrsta.

Jeste li znali da se u svim botaničkim vrtovima na svijetu zajedno nalazi gotovo 100 000 različitih vrsta biljaka što iznosi 30% ukupno poznatih vrsta? Među njima se nalaze i neke vrste koje se ne mogu više pronaći u prirodi i koje su izumrle. 

Botanički vrt – 15 važnih činjenica

Botanički vrt je važan iz mnogih razloga, a kako bi se uspjela održati njegova važnost i funkcionalnost u njemu rade školovani botaničari, šumari, agronomi i znanstvenici sličnih korijena koji se i dalje školuju, bave istraživačkim radom, surađuju s drugim vrtovima i daju sve od sebe kako bi očuvali biljno stanište vrta. 

Zbog čega su botanički vrtovi tako važni? Što je sve potrebno znati o njima? U nastavku pročitajte 15 najvažnijih činjenica o njima.

1. Botanički vrt je institucija specijalizirana za uzgoj, proučavanje te očuvanje biljaka iz svih krajeva svijeta što ga čini iznimno važnim i za ljude i za prirodu. Njegova je važnost prepoznata još prije nekoliko stoljeća pa iako je botanički vrt u osnovi nastao na ideji stvaranja lijepog vrta on se s vremenom razvio u pravi znanstveni i biološki projekt. Prvi botanički vrt kakvog danas znamo nalazi se u Padovi u Italiji, a osnovan je sredinom 16. stoljeća.

2. Botanički vrt ima iznimnu važnost za botaničare, ekologe i mnoge druge znanstvenike te ima ključnu ulogu u raznim istraživanjima vezanim uz biljnu svijet, evoluciju, ekologiju, agrikulturu i mnoge druge domene. 

Također, vrt daje mogućnost proučavanja evolucije bilja, način kako se bilje prilagođava na okoliš i promjene u njemu, kako reagira na životinjski svijet i mikroorganizme iz okoliša i slično. Važan je i za taksonomiju, tj. klasifikaciju biljnih vrsta jer sadrži opsežne zbirke živog i osušenog bilja. 

3. Botanički vrt sadrži impresivnu kolekciju biljaka koje žive na istom staništu, što je samo po sebi veliko postignuće, ali se u njemu često nalaze i razne rijetke ili ugrožene vrste. Neki botanički vrtovi se mogu pohvaliti i živim primjercima danas izumrlih biljnih vrsta. 

ukras botaničkog vrta
FOTO: SHUTTERSTOCK

4. Znate li da botanički vrt ima poseban dio, često u obliku staklenika, kako bi u njemu moglo rasti bilje koje ne pripada tom klimatskom području? Staklenici često sadrže biljke iz tropskih područja koje zahtijevaju drugačije klimatske uvjete pa im se ti uvjeti stvaraju pomoću staklenika. 

5. Botanički vrt je mjesto koje ima itekako veliki utjecaj na opstanak biljnih vrsta u svijetu. U mnogim vrtovima rastu primjerci ugroženih ili rijetkih biljaka koje su gotovo izumrle. Njima se u botaničkom pridaje posebna pozornost kako bi se osigurao njihov opstanak i održala vrsta zbog čega se može reći da bi bez botaničkih vrtova neke biljne vrste već odavno bile izgubljene. 

6. Botanički vrt je mjesto na kojem svi njegovi posjetitelji mogu naučiti mnogo toga o prirodi, opustiti se uživajući u zelenilu i bojama koje ih okružuju, ali i naučiti cijeniti živi svijet oko njih. Mnogi tek nakon posjeta ovakvom vrtu shvate koliko su priroda i ekologija važna i što je sve u opasnosti da nestane radi ljudske nebrige.

7. Svaki botanički vrt ima bogatu zbirku herbarija, osušenih biljnih primjeraka koji služe kao bitan izvor informacija o svakoj biljci i koji osiguravaju potporu raznim istraživanjima u kojima su ti podatci potrebni. 

8. Neki botanički vrtovi bave se i posebnim istraživanjima usmjerenim na neki gospodarski aspekt biljaka, poput onih koji uzgajaju ljekovito bilje i vrše istraživanja o njihovoj ljekovitosti. Ovo je sve važnije u medicini i alternativnoj medicini jer nam pomaže stvoriti zdravije alternative za liječenje. 

9. Najpoznatiji vrtovi imaju svoje laboratorije i/ili istraživačke centre u kojima se vrše raznorazna istraživanja za otkrivanje tajnog svijeta biljaka, upotrebi bilja u korisne svrhe ili medicinu, uspoređivanje njihovog genetskog materijala i slično.

10. Botanički vrt vrlo je često otvoren za posjetitelje u obrazovne svrhe, osobito one koji dolaze iz raznih škola i sveučilišta. Pružaju podršku i što se tiče učenja na terenu ili prave praktične nastave kako bi popularizirali botaniku, ali i pokazali zašto je ona važna za ljudsku vrstu.

11. Vrlo često se u njima može pronaći i botanička biblioteka ili slična prostorija u kojoj se nalaze vrijedne knjige, udžbenici, časopisi i sve ostale publikacije koje su vezane uz botaniku, ekologiju i slične znanosti.

leptir u botaničkom vrtu
FOTO: SHUTTERSTOCK

12. Botanički vrt i njegovo zaposlenici su vrlo uključeni u zajednicu u kojoj žive i rade. Zbog toga često sudjeluju u raznim akcijama i događanjima koja potiču izgradnju „zelenije“ zajednice, kao što su recimo urbani vrtovi ili eko-parkovi.

13. Gotovo svaki botanički vrt nekoliko puta godišnje organizira neku manifestaciju, kreativnu radionicu ili besplatnu obuku vezanu uz uzgajanje biljaka i njihovo održavanje. Zaposlenici vrta savjetuju ljubitelje biljaka o važnim temama i na taj način osiguravaju širenje zelenog pojasa u tuđim vrtovima. 

14. Ovi vrtovi su vrlo važni i za oplemenjivanje biljaka jer se istraživanjem i proučavanjem otkrivaju načini kako uzgojiti biljku koja je otpornija na bolesti, podignuti njene šanse preživljavanja na mjestima na kojima klima nije u potpunosti odgovarajuća ili se pak otkrivaju novi načini za korištenje tog bilja, za što su najbolji primjeri ljekovita bilja.

15. Botanički vrt je mjesto koje pruža inspiraciju svojim posjetiteljima jer je vrlo često izgrađen tako da se u njemu mogu pronaći jezera, šetnice, mjesta za odmor i rekreaciju. Zbog toga su vrlo popularni ma gdje god bili, a godišnje ih posjeti više od 200 milijuna posjetitelja.

5 botaničkih vrtova koji skrivaju posebno blago

Svaki botanički vrt krasi posebna ljepota. Kad se nađete okruženi tisućama biljaka iz svih dijelova svijeta, mirisima koji pobuđuju sva osjetila, posađenim tako da čine jednu savršenu cjelinu, kao sa slikarskog platna, shvatit ćete koliko nam mnogo priroda daje i koliko je važno da to očuvamo.

Ipak, neki botanički vrtovi su posebniji od ostalih. Neki su jedinstveno dizajnirani pa oduševljavaju svojim izgledom; neki sadrže vrlo posebne ili rijetke primjerke, a neki se mogu smatrati malim arhitektonskim čudima. 

1. Rio de Janeiro, Brazil

Botanički vrt smješten u glavni grad Brazila jedinstven je u svijetu jer se u njemu nalazi preko 3 tisuće različitih vrsta orhideja, što je najveća zbirka orhideja na cijelome svijetu. Orhideje se nalaze u vrtu pod imenom Orquidário, a osim orhideja ima i fantastičnu šumu tropskih palmi.

2. London, Velika Britanija

U botaničkom vrtu Kew Gardens nalazi se najstariji kaktus na svijetu, visok više od 4 metra, težak više od jedne tone. U ovaj je botanički vrt stigao 1775. godine iz Južne Afrike, a svake godine naraste za još 2,5 centimetara. 

Ovaj botanički vrt je jedan od najpoznatijih na svijetu, a jedna od njegovih osobitosti je i najveća banka sjemenki na svijetu.

botanički vrt pun zelenila
FOTO: SHUTTERSTOCK

3. Xishuangbanna, Kina

Najveći botanički vrt nalazi se u Kini i dio je istoimenog nacionalnog parka. Xishuangbanna botanički vrt prostire se na čak 900 hektara površine.

4. Pariz, Francuska

Botanički vrt u Parizu može se pohvaliti s posebnim stablom. Riječ je o stablu ginkgo bilobe starijem od 200 godina. Ovo se stablo smatra simbolom otpornosti i dugovječnosti što i nije neobično jer je riječ o jedinoj preživjeloj vrsti iz porodice Ginkgoaceae. Ova je biljka živi fosil jer se na našoj planeti nalazi pojavila prije gotovo 300 milijuna godina, a još uvijek nije prošla velike evolucijske promjene. 

5. San Marino, Kalifornija

Botanički vrt Huntington iznimno je poznat po svojoj biblioteci, iako ona sadrži mnoga vrijedna djela vezana uz botaniku, ova je biblioteka dom vrijednih knjiga, rukopisa i raznih dokumenata, a u njoj se nalazi čak i Gutenbergova Biblija.